Min kandidatur till EU-parlamentet

EU-ParlamentetDen 15 januari tog jag det slutgiltiga beslutet. Jag drar tillbaka min kandidatur till att ställa upp i valet till EU-parlamentet senare i år. Jag har under en längre tid känt mig motiverad till att lägga ner kraft på att kandidera till Miljöpartiets EU-parlamentslista till valet 2014. Under hösten var det dags för nominering till valberedningens sammanställning till lista. Jag skrev ihop en personlig presentation, där jag fokuserade på att arbeta med konsumentmaktsfrågor samt göra det lättare för konsumenter att handla varor och tjänster som är mer hållbara och skapar ett mer hållbart samhälle.

När valberedningens utkast till EU-Parlamentslista kom, fanns jag inte med på den. Min personliga presentation var inte tillräcklig utan det gäller att under mycket lång period skapa sig en personlig plattform och aktivt driva den politik som jag vill förmedla i EU-parlamentet.

Nu fanns det dock ytterligare en möjlighet att komma med på listan, genom att ställa upp som kandidat i provvalet som kommer ske under januari – februari. Det som krävdes var att återigen sätta ihop en personlig presentation och skicka in den i tid till valet. Tyvärr har jag under hösten och julledigheten känt mig omotiverad till att arbeta aktivt med mitt politiska arbete. Det har varit alltför mycket annat som har pockat på uppmärksamhet och som har behövt prioriteras. Min inbox för min politiska mailadress har ökat konstant med inkommande E-post. Jag har då och då kort granskat den men har mest skummat igenom rubrikerna på mailen. Ju fler det blev ju tyngre kändes det att starta och gå igenom dem ordentligt. Men nu i veckan började jag se några rubriker som tydde på att sista dag för att skicka in sin presentation till EU-listan var 15 januari. Den dagen passerade, vilket leder till att jag inte längre hade möjlighet att kandidera. Det är därför definitivt.  Så, vad gör jag nu?

Det är val till EU-parlamentet om fem år igen, så det gäller att redan nu påbörja den politiska plattform som behövs för att komma med på listan och kanske även komma någorlunda högt upp på listan. Förhoppningsvis kan mitt skrivande skapa en plattform att stå på. Att ge ut en bok verkar vara en bra början. Det gäller att hitta ett ämne som jag verkligen brinner för och inte försöka tänka strategiskt och utgå från det som jag ser saknas i dagens EU-parlament bland de gröna partierna. Jag är övertygad om att min hjärtefråga kommer klarna inom kort och då får jag bara se till att köra utifrån den.

Att jag nu inte kandiderar till EU-parlamentet gör att jag kan fokusera ytterligare på landstings- och kommunalvalet. Det är positivt eftersom jag blir mindre splittrad, men jag kommer ändå känna mig engagerad att få fler att rösta på Miljöpartiet till EU-valet. Vi behöver fler gröna i EU-parlamentet, bland annat för att de ska kunna fortsätta kämpa mot de främlingsfientliga partierna som önskar ta plats i parlamentet.